Az átlagosnál hidegebb időjárás ellenére is kevesebb áramot fogyasztottunk szeptemberben, mint korábban

A MEKH szerint a 4,3 fokkal alacsonyabb átlaghőmérséklet ellenére is csökkent az áramfogyasztásunk, és a magyar piaci ár az ötödik legdrágább Európában. The post Az átlagosnál hidegebb időjárás ellenére is kevesebb áramot fogyasztottunk szeptemberben, mint korábban first appeared on atlatszo.hu.

Az átlagosnál hidegebb időjárás ellenére is kevesebb áramot fogyasztottunk szeptemberben, mint korábban

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb jelentése szerint az öt legnagyobb európai villamosenergia-piac fogyasztása 2,5 százalékkal, a közép-európai régió fogyasztása pedig 5,9 százalékkal csökkent szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. A magyar rendszerterhelés – az átlagosnál némileg hidegebb időjárás ellenére is – 2,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző években. A villamosenergia piaci ára Európa-szerte jelentősen megnövekedett tavalyhoz képest, a másnapi villamosenergia-árak közül a magyar az ötödik legdrágább.

November 11-én jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi piaci jelentése a villamosenergia-fogyasztásról.

A jelentés szerint az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 2,5 százalékkal csökkent a tavalyi szinthez képest. A közép-európai régió villamosenergia-felhasználása még ennél is nagyobb mértékben csökkent, pontosan 5,9 százalékkal – csak Szerbia fogyasztása maradt változatlan.

Egyedül a német fogyasztás nőtt minimális mértékben, az összes többi ország esetében jelentős csökkenés látható.

Magyarországon a szeptemberi átlaghőmérséklet alacsonyabb volt, mint az előző években, de leginkább szeptember harmadik hete volt a megszokottnál is hidegebb. Ekkor az átlaghőmérséklet 4,3 fokkal volt alacsonyabb az előző évek megegyező időszakánál.

Viszont a hidegebb időjárás ellenére is csak 1,4 százalékkal emelkedett meg a hazai fogyasztás.

Így hazánkban összesen a szeptemberi bruttó hitelesített rendszerterhelés 2,3 százalékkal volt alacsonyabb, a hőmérsékletváltozást is figyelembe véve pedig a becsült havi fogyasztás-visszaesés az előző év szeptemberéhez képest 2,5 százalékos volt.

A villamosenergia piaci ára továbbra is nagyságrenddel magasabb, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Az árak országok szerinti sorrendje sem változott jelentősen. A legmagasabb ár Olaszországban látható, ehhez zárkózott fel a balkáni országok közül Szerbia és Szlovénia.

A magyar nyugdíj a harmadik legalacsonyabb Európában, nem könnyű belőle rezsit fizetni | atlatszo.hu

Külső szerzőből állandó munkatársnak szerződik hozzánk Fülöp Orsolya, aki főleg energia, Paks és környezeti témákban írt rendszeresen cikkeket az Átlátszóra az elmúlt években.

„A magyar ár a francia árnál valamivel alacsonyabb volt, de magasabb, mint a többi Magyarországgal összekapcsolt piac átlagára” –  olvasható a jelentésben. Arra már kevésbé tér ki az elemzés, hogy a harmincegy ismertetett másnapi villamosenergia-ár közül a magyar az ötödik legdrágább Európában.

A spanyol ár alacsonyabb volt, mint tavaly szeptemberben, amelynek az MEKH szerint elsősorban az az oka, hogy a spanyol gázerőművek támogatott áron jutnak hozzá az energiahordozóhoz.

Szémann Tamás – Pete Luca

The post Az átlagosnál hidegebb időjárás ellenére is kevesebb áramot fogyasztottunk szeptemberben, mint korábban first appeared on atlatszo.hu.