Őseink körete: erősíti a szívet és csökkenti a stresszt

Kukoricalisztből vagy kukoricadarából készülő kásás étel a puliszka. A hagyományosan köretként fogyasztott eledel az elmúlt évtizedekben szinte eltűnt a magyar gasztronómiából. Pedig a fogyasztásának számos pozitív hatása van az egészségre. Például erősítheti a szívet, valamint segíthet a stressz leküzdésében is.Őseink étele volt, mára megfeledkeztünk a puliszkárólA magyar gasztronómiában az 1600-as években bizonyítottan jelen volt a puliszka. Eredetileg hajdinából készítették, viszont manapság a kukoricaliszt vagy kukoricadara az alapja. Amíg hazánkban az előző évtizedekben visszaszorult a fogyasztása, Erdélyben továbbra is népszerű fogás.Puliszka készítésekor a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy a tej mennyiségétől függ, hogy az étel végül kemény, félkemény vagy híg lesz. Fogyasztják ebédkor köretként főételekhez, vagy egyes vidékeken például cukorral, fahéjjal vagy lekvárral reggelire vagy vacsorára. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy az alacsony kalóriatartalmú étel az olasz gasztronómiában polentaként ismert.Roppant egészségesA puliszka fogyasztása kedvező hatással lehet az egészségre. A kukoricaliszt vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Bővelkedik B- és E-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben és káliumban, valamint számos telített zsírsavat, illetve rostot tartalmaz.A kukorica vizelhajtó és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A benne lévő B-vitamin miatt segíthet a stressz kezelésében, és kedvezően hathat az idegrendszer és az izmok működésére. Csökkentheti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát, segítheti a sejtek megújulását, valamint a benne lévő kálium védheti szívünk egészségét. Kiváló antioxidáns, mely segítheti a zsírlebontást és az emésztést, továbbá hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához.Segíthet az immunrendszer megerősítésében és a vastagbélrák megelőzésében. Jó hatással lehet a közérzetünkre, a hangulatunkra, valamint A-vitamin tartalmának köszönhetően enyhítheti a megfázás tüneteit. Mindemellett biztosíthatja a megfelelő mennyiségű folsavat a várandós nőknek.Kutatás bizonyítja, hogy megfelelő étrenddel csökkenthető a stresszEgy kutatásban 18 és 59 év közötti, jellemzően rostszegényen táplálkozó személyeket vizsgáltak, összesen 45 főt. Őket két csoportra osztották, majd az egyik társaságnak a táplálkozási piramist követő étrendet szabtak meg, a másiknak pedig úgynevezett pszichobiotikus ételeket írtak elő. Ez utóbbi nagy mennyiségben tartalmazott prebiotikus és fermentált élelmiszereket (például savanyú káposztát, kefirt vagy kombuchát), valamint gabonaféléket, hüvelyeseket és rostokban gazdag ételeket.A kutatás eredménye az lett, hogy mindkét csoport javulást észlelt az alvás tekintetében, azonban a pszichobiotikus étrendet fogyasztóknál csökkent a stressz mennyisége és az intenzitása is.

Őseink körete: erősíti a szívet és csökkenti a stresszt


Kukoricalisztből vagy kukoricadarából készülő kásás étel a puliszka. A hagyományosan köretként fogyasztott eledel az elmúlt évtizedekben szinte eltűnt a magyar gasztronómiából. Pedig a fogyasztásának számos pozitív hatása van az egészségre. Például erősítheti a szívet, valamint segíthet a stressz leküzdésében is.


Őseink étele volt, mára megfeledkeztünk a puliszkáról


A magyar gasztronómiában az 1600-as években bizonyítottan jelen volt a puliszka. Eredetileg hajdinából készítették, viszont manapság a kukoricaliszt vagy kukoricadara az alapja. Amíg hazánkban az előző évtizedekben visszaszorult a fogyasztása, Erdélyben továbbra is népszerű fogás.

Puliszka készítésekor a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy a tej mennyiségétől függ, hogy az étel végül kemény, félkemény vagy híg lesz. Fogyasztják ebédkor köretként főételekhez, vagy egyes vidékeken például cukorral, fahéjjal vagy lekvárral reggelire vagy vacsorára. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy az alacsony kalóriatartalmú étel az olasz gasztronómiában polentaként ismert.

Roppant egészséges


A puliszka fogyasztása kedvező hatással lehet az egészségre. A kukoricaliszt vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Bővelkedik B- és E-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben és káliumban, valamint számos telített zsírsavat, illetve rostot tartalmaz.

A kukorica vizelhajtó és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A benne lévő B-vitamin miatt segíthet a stressz kezelésében, és kedvezően hathat az idegrendszer és az izmok működésére. Csökkentheti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát, segítheti a sejtek megújulását, valamint a benne lévő kálium védheti szívünk egészségét. Kiváló antioxidáns, mely segítheti a zsírlebontást és az emésztést, továbbá hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához.

Segíthet az immunrendszer megerősítésében és a vastagbélrák megelőzésében. Jó hatással lehet a közérzetünkre, a hangulatunkra, valamint A-vitamin tartalmának köszönhetően enyhítheti a megfázás tüneteit. Mindemellett biztosíthatja a megfelelő mennyiségű folsavat a várandós nőknek.

Kutatás bizonyítja, hogy megfelelő étrenddel csökkenthető a stressz


Egy kutatásban 18 és 59 év közötti, jellemzően rostszegényen táplálkozó személyeket vizsgáltak, összesen 45 főt. Őket két csoportra osztották, majd az egyik társaságnak a táplálkozási piramist követő étrendet szabtak meg, a másiknak pedig úgynevezett pszichobiotikus ételeket írtak elő. Ez utóbbi nagy mennyiségben tartalmazott prebiotikus és fermentált élelmiszereket (például savanyú káposztát, kefirt vagy kombuchát), valamint gabonaféléket, hüvelyeseket és rostokban gazdag ételeket.

A kutatás eredménye az lett, hogy mindkét csoport javulást észlelt az alvás tekintetében, azonban a pszichobiotikus étrendet fogyasztóknál csökkent a stressz mennyisége és az intenzitása is.