Térképen mutatjuk, melyik benzinkutakon van fennakadás vagy üzemanyaghiány

Éjjel hirtelen megszűnt a benzinárstop, de az ellátás csak egy-két hónapon belül állhat helyre. Térképen mutatjuk, hogy hol tapasztalható fennakadás. The post Térképen mutatjuk, melyik benzinkutakon van fennakadás vagy üzemanyaghiány first appeared on atlatszo.hu.

Térképen mutatjuk, melyik benzinkutakon van fennakadás vagy üzemanyaghiány

A kormány december 6-án késő este jelentette be, hogy aznap 23 órától megszünteti a benzinárstopot, és a MOL-nál a benzin esetében 641 forint, a dízel esetében 699 forint lesz az irányadó ár. A üzemanyag hatósági árának hirtelen kivezetése ugyan megoldás lesz a régóta tartó hiány feloldásában, azt azonban Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója is elismerte, hogy a stabilitás várhatóan majd csak egy-két hónapon belül áll helyre. Térképen gyűjtjük, hogy az országban hol tapasztalható fennakadás vagy üzemanyaghiány a benzinkutakon.

Az üzemanyaghiány az elmúlt napokban érte el a csúcspontját. Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban. Bacsa elmondása szerint a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés. A napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese. „Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás” – fogalmazta meg Bacsa György.

Hernádi Zsolt MOL-elnök-vezérigazgató már áprilisban arról beszélt az mfor.hu tudósítása szerint, hogy sokáig nem lehet fenntartani a benzinárstopot, mert elfogynak az erőforrások. A magas energiaárak 2022-ben biztos velünk maradnak, de erre nem lehet megoldás a hatósági áras szabályozás.

Az árstop ellátásbeli következményeit már a bevezetése után nem sokkal érezni lehetett, mivel az import nagy része eltűnt az országból. A kormány a nagykereskedelmi árakra is kiterjesztette az üzemanyagárstopot, ami elriasztotta az importőrök nagy részét, hiszen a külföldön, drágán megvásárolt üzemanyagot itthon csak jóval ár alatt tudták volna eladni. Az elmúlt években a magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett, és ez az ellátás szinte teljesen eltűnt – írta a HVG.

Az importőrök helyét a MOL vette át az országban, de az olajtársaságnak nincs elég kapacitása arra, hogy a teljes kiesett mennyiséget pótolja. Emellett a MOL százhalombattai finomítója idén júliusban karbantartási munkálatok miatt leállt, így a vállalat a termeléskiesés miatt még inkább importra kényszerült. Bacsa György szerint novemberben már minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött, de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát, több árut egyszerűen fizikailag nem képes behozni.

Ársapkával a szankciók ellen?

Végül a kormány 2022. december 6-án késő este, fél 11-kor rendkívüli kormányinfót tartott, ahol a benzinárstop szinte azonnali, 23 órától életbe lépő eltörlését jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormányinfón Gulyás mellett álló Hernádi azt mondta, hogy ezzel a pánikvásárlás meg fog szűnni, de mire az importőrök is visszaállnak a régi rendszerre, ahhoz még kell pár hét. A MOL elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy a teljes stabilitás várhatóan majd egy-két hónapon belül áll helyre – számolt be róla a Telex.

A sajtótájékoztatón elhangzott emellett az is, hogy Hernádi szerint az EU-s szankciók miatt alakult ki olyan üzemanyaghelyzet Európában, amiért ársapkát kellett bevezetnie a kormánynak Magyarországon. Holott a benzinárstop 2021 novemberében kezdődött, az orosz.ukrán háború pedig 2022 februárjában tört ki, tehát az arra válaszul bevezett uniós szankciók értelemszerűen későbbiek.

Az orosz kőolajra kivetett EU-s szankciók első része a héten lépett érvénybe. Ennek értelmében az EU-ba mostantól tilos orosz nyersolajat hajóval behozni, illetve 60 dollár / hordó ár felett európai cég nem vehet részt orosz olaj eladásában, legyen a vevő a világ bármely országában. Magyarország viszont meglehetősen sajátos helyzetben van, mivel a EU-s olajszankciók nem vonatkoznak hazánkra.

Vezetéken keresztül a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkezik orosz olaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba, és az előbbi két ország finomítói egyaránt a MOL tulajdonában vannak (Százhalombatta és Pozsony), vagyis januártól a MOL lesz az orosz olaj legjelentősebb vásárlója az EU-ban.

A MOL várhatóan továbbra is képes lesz tehát az európai átlagár alatti orosz olajat behozni, viszont ezt már nem adhatja tovább másik országba, februártól feldolgozott állapotban sem. Ez a hazai benzin- és a szlovákiai dízelellátást is bonyolíthatja, mert a MOL két finomítója között van egy munkamegosztás, miszerint Magyarországon arányaiban több dízelt, míg Szlovákiában több benzint állítanak elő, és a termékeket a két országban az igények szerint el tudták osztani. Ez a munkamegosztás februártól lehetetlen lesz – írta meg a 444.hu.

Térképen a problémák

Az országszerte jellemző üzemanyagellátási problémákat térképen ábrázoljuk, melynek egy részét a Totalcar gyűjtése adja, azonban a teljes ország feltérképezéséhez további bejelentésekre is szükségünk van.

Ha valamilyen elakadást tapasztalsz, legyen szó üzemanyaghiányról, kútbezárásról, mennyiségi korlátozásról vagy megnövekedett várakozási időről, az alábbi Google Űrlap kitöltésével segítheted a munkánkat.

Az interaktív térkép ezen az oldalon érhető el:

Üzemanyaghiány- és korlátozás Magyarországon

Az elmúlt napokban egyre több benzinkúton alakult ki üzemanyaghiány, bizonyos esetekben pedig a hiány miatt teljes bezárásra kényszerültek a benzinkutak. Ha tapasztalsz üzemanyaghiányt, bezárást, mennyiségi korlátozást vagy megnövekedett várakozási időt a kutakon, akkor az alábbi Google Űrlap kitöltésével oszd meg velünk, hogy a térképre rakhassuk! Frissülő információkat is várunk!

Szabó Krisztián – Pete Luca 

The post Térképen mutatjuk, melyik benzinkutakon van fennakadás vagy üzemanyaghiány first appeared on atlatszo.hu.